Szyberdach - nie otwiera się w zimę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mieczysław
    Classic
    • 2012
    • 6

sesik podał źródło w drugim poście tego wątku, co taki zdziwiony jesteś?
  • danio12345
    Classic
    • 2010
    • 26

Witam, w mojej czeszce w okresie zimowym szyberdach nie chce się otworzyć.

W tamtym roku w zimę (2010-2011) szyberdach nie chciał się otworzyć, myślałem że coś poszło, sprawdzałem zasilanie, bezpieczniki, wszystko było ok. Zostawiłem to do okresu letniego bo i tak bym go nie otwierał, i w pewnym momencie zaczął działać. Pochodził do zimy tego roku i znów przestał działać.

Zastanawiam się czy mam jakiś dziwny moduł komfortu że blokuje szyberdach przy niskich temperaturach

Spotkaliście się z podobnymi objawami?

Komentarz

• g4cek
      Rider
      • 2011
      • 402

Zamarzł

Komentarz

• danio12345
        Classic
        • 2010
        • 26

g4cek też tak na początku myślałem ale teraz są plusowe temperatury i nawet jak na dworze jest około 8-10 stopni na słońcu, to zero reakcji, w tamtym roku zaczął mi działać od około 18 stopni.
        Dziś była u mnie ładna pogoda, słońce jak na tą porę nieźle grzało i nic.

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

żadnego modułu nie ma, masz coś zwalone z mechanizmem, albo z przekazywaniem napięcia na napęd szybra

Komentarz

• danio12345
            Classic
            • 2010
            • 26

sew1981 tylko mi w okresie letnim szyber działa bez zarzutu, i zauważyłem jedną rzecz, że w lato po zamknięciu samochodu gdy szyby zostawię otwarte to zamykają się po około minuta-dwie, a teraz zamykają się od razu po zamknięciu samochodu.
            Mam wersję L&K i mam Fisa, może coś w komputerze muszę przestawić?

Komentarz

• g4cek
              Rider
              • 2011
              • 402

a prowadnice po których chodzi szyberdach smarujesz czymś

Komentarz

• danio12345
                Classic
                • 2010
                • 26

g4cek szczerzę to nie smarowałem nigdy, ale szyber ani się nie przycinał nigdy, ani nie dawał oznak ciężkiego chodzenia, teraz po prostu nie daję żadnych oznak życia, nie słychać w ogóle silniczka.

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2009
                  • 10917
                  • Fiat

danio12345, na moje oko coś masz zwalone, albo ze elementem odpowiedzialnym za sterowanie tym urządzeniem,może kable, albo z samym silnikiem szybra.

Komentarz

• r2r
                    RS
                    • 2008
                    • 4720
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przychylam sie do teorii że masz cos uszkodzone z elektryką, mój szyber próbowałem w róznych temperaturach, nawet w ostatnie mrozy -15C, przy rozgrzanym samochodzie, żeby nie urwac czegoś, albo nie uszkodzić, zaryzykowałem i spróbowałem otworzyć i bez problemu zaskoczył, więc raczej nie ma tam żadnych ograniczników zaleznych od temperatury. Przesamrowac też nie głupi pomysł, ja smaruję co wiosnę, lżej chodzi...
                    Artur

Komentarz

• danio12345
                      Classic
                      • 2010
                      • 26

Hmm, w poniedziałek jak trochę będę miał czasu i będzie w miarę pogoda to dostanę się do silniczka, sprawdzę czy dochodzi napięcie, jeśli będzie, to będę się dalej głowił, a jeśli nie to może poprowadzę na krótko 12v i zobaczę czy mechanizm zadziała

Jeszcze wpadłem na pomysł żeby suszarką podgrzać trochę czujnik temperatury zewnętrznej i dodać parę stopni, jeśli nie zadziała to wypadnie na elektronikę

Komentarz

• g4cek
                        Rider
                        • 2011
                        • 402

danio12345, jeżeliniczym nie smarowałes to duże prawdopodobieństwo że silniczek padł bo zbyt duże obciązenie było, ale posprawdzaj kabelki które dochodzą bo jeśli raz działało a raz nie to być może któryś kabelek się zagioł i nie łączy a ponieważ w zime kabelki twardnieja wiadomo temp. minusowa i to może być przyczyna twojego problemu

Komentarz

Pracuję...